söndag 5 februari 2017

FORTH-programmeringsspråk

Om nu elever börjar lära sig programmera när de är 8 år så vill de kanske göra mer avancerade saker i slutet av högstadiet samtidigt som vissa elever fortfarande lär sig grunderna i Scratch. För de mer avancerade eleverna kan detta system vara intressant, ty man använder fortfarande Scratch, men det är ett textbaserat programspråk.
Detta FORTH-programmeringsspråk har uppdaterats mycket sedan dess tillkomst i slutet av december 2016 och har ny sju gillanden på Scratch från viktiga medlemmar:
https://scratch.mit.edu/projects/137676871/
Artikel om programspråket på engelska:
https://scratch.mit.edu/discuss/topic/233532/
In English:
I have made some new videos about this FORTH programming language and a FORTH playlist:
1. (old) https://youtu.be/VZfUFnioLko 1 min <– Dec 26 2016
2. (new) https://youtu.be/FwEgRetggFg 1 min <– Feb 4 2017
3. (new) https://youtu.be/tPk1nNgq6NE 1 min
4. (new) https://youtu.be/tZOYPTv77pI 1 min
5. (new) https://youtu.be/nr0c87lrC64 1 min
In Swedish/På svenska:
En fördel är att man kan använda en hel del Scratch-funktioner från FORTH och att man kan hitta en massa FORTH-kod på nätet som man kan testa. Man kan som Scratch-programmerare lära sig hur en kompilator kan fungera, och som gammal FORTH-programmerare kan man delta i Scratch och använda sin gamla kod.
Tyvärr har Scratch 2 begränsningar var gäller tangentbordet, så man får använda pil upp som shift, pil ner som vagnretur (enter), pil vänster som radera (backspace) och pil höger som punkt (.), samt pil upp+pil höger som komma (,), och dessutom pil upp+mellanslag (space) som avbrott (break). Övriga special tecken fås med pil upp följt av B-Z eller 0-9. Pil upp+A startar ett inmatningsfönster där man kan klista in kod. Programmet fungerar även troligen på surfplattor om man kör Phosphorus-versionen:
http://phosphorus.github.io/#137676871
Då kan man klicka på det blå tangentbordet för att öppna en inmatningsruta och då startar troligen skärmtangentbordet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar